1836 Grande Reserva Tinto 2016

46,95 
62,60  /l

Küps, silmapaistva struktuuriga, marjane ja viimistletud tanniinidega kuiv vein Portugali tumedatest viinamarjadest, veetnud kaksteist kuud Prantsuse ja Ameerika tammevaatides

Laos

Companhia das Lezírias
Tootekood: 5602394009512 Kategooriad: , , ,
 

Kirjeldus

Grande reserva on Portugali veininduses juba midagi üsna erilist ja kahtlemata seda see vein on. Ta on valmistatud puhtast Alicante Bouschet‘ st, nii pealt kui seest mustast (tumetumepunasest) tugevamaitselisest viinamarjast, mis on viimasel sajandil kolinud Prantsusmaalt Lõuna-Portugali, kuna ta januneb lõppematu kuuma päikese järele. Alicante Bouschet – kui ta on lõpuni küpsenud, annab tumedaid, maitsekaid ja võimsaid veine. Siin on üks nendest, 1836. aastal kuninganna Maria II poolt asutatud Companhia das Lezirias‘e looduskaitseala peaveinimeistri Bernardo Cabrali looming Taguse jõe lõunakaldalt, Lissaboni külje alt.

Alicante Bouschet’d segatakse enamasti teiste viinamarjadega, et anda blendidele värvi ja võimsust. See punane vein on aga Alicante Bouschet’ monoetendus. Pärit ligi 100-aastaselt viinamäelt, on iidsete viinapuude väiksed ja paksunahalised, väga kontsentreeritud mahlast pakatavad marjad korjatud ja purustatud käsitsi ning vein on kääritatud väikestes graniitvannides. Edasi on vein läinud 13 kuuks uutesse Prantsuse tammevaatidesse laagerdama. 2017. aasta hilissügisel on vein villitud pudelitesse, kuid jäetud jahedasse veinikledrisse edasi küpsema. Alles kolm aastat hiljem on ta lubatud müügile, kuid see vein võib seista veel kaua, kindlasti kaugelt üle kümne aasta.

Rikkalik, suur, elegantselt robustne, värvikas, tihe – need on mõned märksõnad, millega veiniinimesed on teda iseloomustanud.

Selles veinis on palsamit, eukalüpti, küpseid musti oliive. Need on ehk esimesed elamused, mis maitsjale avanevad. Ta tahab kindlasti pikalt avaneda! Klaasidesse kallamise järel süvenege aroomidesse ja maitske, kuid olge valmis teda klaasis hoidma pikalt, teda aeg-ajalt liigutades, et ta õhuga kohtuks. Veelgi parem – kui teil on kiire teda maitsma asuda – on kallata ta karahvini, seda veel mitu aastat – ehk aastast 2023 või 2024 ta enam seda nii väga ei vaja. Sedamööda, kuidas ta avaneb, täidavad te meeli küpsed mustad metsamarjad, seejärel põnevad vürtsid ja röstised varjundid. Edasi tulevad nahased nüansid, pahvak mentooli, mineraalsust, mõrkjust. Tal on hämmastavalt pikk ja muljetavaldav järelmaitse. Kuid siiski – kannatlikkus on selle suursuguse ja tõsise veini märksõna.

NB! Selle veini valis Vivino.com 2020. aasta parimaks stiilinäiteks Lõuna-Portugali suurtest punastest veinidest!

See eksklusiivne punane vein sobib suurte liharoogadega, grillroogadega, tugevate juustudega, peene külma lauaga. Serveerida 16 – 18 kraadi juures.

Ta on pakendatud soliidsesse puidust kinkekarpi (vt galerii).

Tunnustused

Vivino.com on andnud sellele veinile hindeks ülikõrge 4,3(!) punkti ja ta on arvatud maailma parimate veinide ülemise 1(!) protsendi hulka.

Vinho Grandes Escolhas – 18 punkti

Wine Enthusiast Magazine – 93 punkti

Robert Parker – 90 punkti

Jancis Robinson – 16,5++ punkti

 

 

Lisainfo

Tüüp

Viinamarjad

Alicante Bouschet

Piirkond

Veinimeister

Alkoholisisaldus

14,5%

Maht

75cl

Tootja

Companhia das Lezírias

Companhia das Lezírias

Arvustused

Tooteülevaateid veel ei ole.

Ole esimene, kes hindab toodet “1836 Grande Reserva Tinto 2016”

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga